Valikko Sulje

Kyselytutkimus jatkuu kahdella lajilla

Tampereen yliopiston ja lajiliittojen tutkimushanke urheilijoiden hengitysterveydestä jatkuu keväällä kahdella uudella lajilla, kun tutkimukseen kutsutaan 1283 maastohiihtäjää ja 978 taitoluistelijaa. Suomen Hiihtoliitto ja Suomen Taitoluisteluliitto ovat olleet mukana suunnittelemassa tutkimusta ja ovat lähettäneet urheilijoilleen kutsukirjeet.

Tutkimukseen on kutsuttu kaikki maastohiihtäjät, jotka ovat ilmoittautuneet SM-hiihtoihin tai Hopeasomman loppukilpailuun. Taitoluistelijoiden osalta kaikki SM-tason urheilijat on kutsuttu tutkimukseen. Aiemmin talvella Suomen Uimaliitto kutsui 824 uimaria vastaamaan tutkimukseen, joiden vastauksia analysoidaan parhaillaan. Urheilijoiden vastaamisen jälkeen tutkimukseen kutsutaan myös samaa ikäryhmää olevia henkilöitä, jotka eivät harrasta kilpaurheilua.

Tutkimuksessa kysytään mm. seuraavia asioita:
• Harjoittelun määrä ja laatu
• Mahdollinen astma, sen alkamisikä ja lääkitys
• Hengitystieinfektioiden vaikutus urheilemiseen
• Hengitystieoireiden yleisyys levossa, rasituksessa ja rasituksen jälkeen

Tutkimuksen uutuusarvo on merkittävä, sillä tämän mittakaavan kyselytutkimuksia aiheesta ei ole toteutettu maastohiihdossa, taitoluistelussa tai uinnissa. Suurimmissa kyselytutkimuksissa on maastohiihdossa ollut noin 300 vastaajaa, taitoluistelussa 125 ja uinnissa noin 350 vastaajaa. Suurella vastausmäärällä voidaan saada selville paremmin mahdollisia riskitekijöitä, joita ei pienellä vastausmäärällä saada selville.

Kolmen vuoden päästä tutkimukseen vastanneille urheilijoille lähetään uusi tutkimuskutsu, jotta mahdollisia eroja hengitystieoireissa ja muissa vastauksissa voidaan vertailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *